Start Om mig Portfolio Webbdesign Projekt Bilteckningar Photoshop Guider Utrustning Gästbok

Kenko DMC Pro1 Digital cirkulärt polarisationsfilter 77mm

  Polarisationsfilter
Filtret används för att reducera reflexer från icke-metalliska ytor som t ex vatten och glas. Filtret är också effektivt vid färgfotografering (framförallt utomhus) genom att ge högre färgmättnad och kontrast i bilden. Polarisationsfilter är bland de mest användbara filter du kan äga. Du bör använda ett cirkulärt polarisationsfilter till moderna systemkameror, inte den äldre linjära typen.

Pro 1
En bättre filterserie. Anpassad för digital fotografering men fungerar lika bra för analog fotografering. Skillnaden mot "vanliga" filter är ett bättre glas, en bättre antireflexbehandling och att metallringen är något smalare för att minska risken för vinjettering.

Genom att vrida filtret kan du fritt styra färgmättnaden t ex i himmel och vegetation. Störst effekt får du om du fotograferar i 90 graders vinkel mot solen. Tar du till ordentligt så blir himlen riktigt ''vykortsblå''.

Polarisationsfilter sätter du på kameran när du är ute efter dessa effekter, det är inte rekommenderat att du har detta filter på i andra sammanhang eftersom det minskar ljusinsläppet rejält och ger en effekt som kanske inte är önskvärd i alla bilder.

 
 

Mitt omdöme +

 
 

Mitt omdöme -

 
 

 
 

 
 

 
 

 
     
 
  Uppdaterad: 2009-10-04
 

Webbdesign: Peter Rosinski - Oxigen-Graphics