Start Om mig Portfolio Webbdesign Projekt Bilteckningar Photoshop Guider Utrustning Gästbok

Guide: "Panorering"


 

 
  Panorering är det bland det svåraste man kan utföra inom foto på fri hand. Det tar en stund att få in tekniken innan det blir bra. När jag är ute på events så brukar mina första 20 bilder bli till skrot.  
Man måste slappna av i hela kroppen och få in rytmen vid kroppsvridningar. Vrida hela kroppen!! Ja, det låter kanske konstigt men så är det. Träna hemma eller ute vid gatan och ta kort på förbi körande bilar. Det brukar ge bra resultat.
För att få bra bilder så måste man följa motivet i tidigt skede samtidigt så har man kameran ställd på kontinuerlig autofokus inställning. Alltså att kameran fokuserar hela tiden när motivet rör sig. När motivet är i önskat läge börjar man ta kort i följd. Här sparar man inte på krutet utan låt kameran ta många kort samtidigt som man fortfarande panorerar.
Tips på banan: Här gäller det att ha med sig stora minneskort. Efter ett taget serie skall man inte börja glo på sina bilder och slänga dom som är suddiga utan det kan man göra sedan när man kommer hem. Att man gör det är för man inte skall missa något, det kan hända många saker under tiden man granskar sina bilder)
Nu till det tekniska.
Bra optik för panoreringar är 70-200mm objektiv. Då kan man stå rätt så långt från motivet utan att riskera att bli påkörd om man kanske befinner sig på racing bana. När det gäller slutartider så måste man prova sig fram lite. Det beror lite hur fort motiver rör sig eller hur du står i förhållande till motivet, även vilken bräddvidd du använder. Så om vi säger att du skall panorera på en bil och har bräddvidd på 200mm så skulle jag prova 1/125s – 1/200/s. Under dessa tider är det svårt att hålla kameran still och få skarpa bilder. Jag har provat 1/60s och då får man bränna rätt många bilder innan man får bra resultat. Med lite tur också.
Så när jag är ute och plåtar motorsport och skall panorera så ställer jag kameran på ”S” (gäller Nikon kamera) I detta läge kan jag själv bestämma min tid och bländaren sköts automatiskt. Så vill jag ha 1/60s så har jag det hela tiden under hela fotograferingen och det bästa är att om förhållanden ändras till motivet och jag vill ha en snabbare tid så vrider jag på en av rattarna för att öka eller sänka min tid. Använd även seriebildtagning för att säkerställa att någon bild av serien blir bra.
Men, här gäller ändå att se upp så att bilder inte blir överexponerade. Det är lätt när solen skiner och man kryper ner i långa tider. Så man får ha koll på bländaren så inte den skriker ”HI”
Har du korta gluggar som 17-55 så kan du krypa ner i lägre tider. Där kan man prova 1/15 vid 17mm eller 1/30s vid 55mm.

Tips: Har man en ljusstark optik så kan det vara svårt att komma ner i långa slutartider. För att kunna komma ner ett par steg till använder jag ett polariseringsfilter framför optiken för dämpa ljuset till kameran. Bra hjälpmedel för att komma ner i långa slutartider.

..:: - Min bilsport events sida - ::..


 
  Uppdaterad: 2010-03-16
 

Webbdesign: Peter Rosinski - Oxigen-Graphics

 

 

Grafik Projekt - Peter Rosinski