Start Om mig Portfolio Webbdesign Projekt Bilteckningar Photoshop Guider Utrustning Gästbok

F.A.Q. HDR


  Då skall vi se om vi kan hjälpas åt och lära ut lite om HDR. Det har varit förfrågningar om en enkel beskrivning. Detta får bli i enkel skala för dom som inte har hållt på med HDR innan. Det är inte så svårt som det kanske ser ut.  
  HDR = High dynamic range imaging. Alltså man tar ett antal bilder i olika exponeringar och sedan slår ihop dessa till ett och samma bild. Lätt, eller hur?  
 

Utrustning: (Bild1.)
1. Stativ ett måste.
2. Trådutlösare är fördel för fota HDR bilder.
3. En kamera vore bra också att ha på stativet.


Fotograferingen:
Tänk på, när du tar bilder för HDR bör det vara vindstilla annars kommer löv från träd vara suddiga eftersom man tar flera bilder av samma objekt som skall sedan läggas ihop till ett. Då blir det kanske inte så bra med suddiga träd. Jag tycker att HDR bilder blir mer spännande där molnen får vara med i bilden. Inte alltid man kan beställa det när man skall plåta HDR men det blir mer dramatiskt. Skymning är kanon för HDR eller kanske solnedgångar gör sig väl hos HDR bilder.

 
1. Ställ autofokusen på motivet och lägg den över sedan i manuellt läge. Det är för inte autofokusen får ”spel” under flera exponeringar.
  2. Börja med 3 exponeringar.
bild ruta 1.) normal exponerad (
Bild2.)
bild ruta 2) under exponering -2 steg eller -1 steg. (
Bild3.)
bild ruta 3) över exponering +2 stegs eller +1 steg (
Bild4.)
Man kan ta fler exponeringar om man vill, 5 eller 9, men då får man köra kortare stegändringar.
 
 
Eller så kan du göra så här:
Du kan ställa ”Gaffling” på din kamera också ifall du inte vill ändra +/- exponering. Lätt att stöta till kameran när man fipplar med +/- exponering. Så gaffling är fördel och det har de flesta kameror. (
Bild5.)
Ställ gaffling på 3 exponeringar och 1 steg. (Titta i din kamera manual hur du gör för ställa Gaffling) Ta sedan dessa 3 bilder med gaffling metoden på ditt motiv. Så nu är man halvt klar till HDR bilden.
Här är de 3 bilderna i olika exponeringar.
- Normal exponerad - (
Bild6.)
- Över exponerad 1 steg - (
Bild7.)
- Under exponerad 1 steg - (
Bild8.)
Arbetet:
Photomatix Pro 3 är den som jag kan rekommendera för HDR bilder. Utprovat och bra.
1. Kommando ”Generate HDR image” Här skall du hämta de 3 exponerade bilder.

2. När dessa är laddade kommer bilden upp på skärmen för granskning. Här kan man granska bilden. Jag använder den för se så jag inte fått skakningsskärpa mellan exponeringar. Är en bild dålig så kommer hela HDR bilden att fallera. Så här tittar man på om allt är skarpt och bra.

3. Tryck eller välj ”Tune Mapping” Nu börjar det hända saker. Jag tänker inte förklara alla detaljer kring programmet för det skulle ta mig otroligt lång tid att skriva ner. Utan nu är det självstudier som gäller. Prova sig fram och testa. Vad jag tycker att överdrivna HDR bilder faller mig inte i smaken. Man skall betona en HDR bild. Så lagom är bäst. Det där med ”lagom” ja. Man kan kanske inte definiera riktigt det ordet. Alla har olika smak hur en HDR bild skall se ut.

4. Kommando ”Porcess” Nu genereras den slutgiltiga bilden.

5. Spara sedan i JPG format när bilden har klar. (
Bild9.)

Man kan fortsätta jobba med bilden i Photoshop eller annan grafisk/foto program för få mer kraft i bilden.

Länkar:

Här är mer hjälp, mer delajerad från Photomatix
http://www.hdrsoft.com/resources/tut_win/index.html
 


 
  Uppdaterad: 2009-10-04
 

Webbdesign: Peter Rosinski - Oxigen-Graphics

 

 

Grafik Projekt - Peter Rosinski